Sabtu, 19 November 2016

PLPG

Sabtu, November 19, 2016 4 Comments

Manunggaling rasa wiwit ngrembaka
Amarga kereping sesrawungan





Hawa adem ngrasuk raga
Tan ngowahi gumregahing rasa
nyucup legining kawruh saka para dwija

Sepuluh dina ora muspra
Merga kawruh kang dak tampa
Kasil becik ora mung pangangen
ananging dadi kasunyatan

Bandungan, 17 November 2016

Geguritan menika kula damel rikala PLPG (Pendidikan dan Latihan Profesi Guru). Geguritan menika kula kempalaken dados tugas kesusastraan Jawa.

Senin, 31 Oktober 2016

Tradisi Ngalong Di Jawa

Senin, Oktober 31, 2016 4 Comments

Sugeng enjang..
Posting dina iki, bu lina arep mbahas babagan tradisi kang isih ngrembaka ana ing tanah Jawa yaiku ngalong. Ngalong kaya dene gugur gunung isih ngrembaka. Ngalong duwe jeneng liya rewang. Rewang marang tangga utawa sedulur kang duwe kajat. Kajat bisa mantu, tetakan, selapanan, lan liya liyane.

Tembung ngalong saka tembung ngelongi. Ngelongi ing kene duwe teges ngelongi gawean tangga teparo utawa sedulur kang duwe kajat supaya krasa enteng. Ananging, uga kerep didadekake guyonan ngelongi panganan ana ing kajatan.

Tradisi ngalong kuwi isih ngrembaka ana ing tanah Jawa khususe daerah dusun. Ana ing kutha, tradisi ngalong menawa wis ora patiya ana. Amarga saiki wis bisa pesen alias katering.

Tradisi ngalong kuwi nunjukake yen tangga teparo katon guyub rukun. Seguyub nalika seneng utawa kesusahan.


Selasa, 18 Oktober 2016

Sendang Sani Versi Disbudparpora Pati

Selasa, Oktober 18, 2016 0 Comments
Crita Sendang Sani iki panci ana rong versi. Versi siji wis nate tak bahas ana ing posting kepengker . Kang mbedakake yaiku tokoh utama ana ing legendha Sendang Sani. Ana kang nyebutake Sunan Kalijaga, ana uga kang nyebutake tokoh utamane yaiku Sunan Bonang.

Disbudparpora Pati, jelas nerangke yen tokoh utama legendha Sendang Sani yaiku Sunan Bonang. Buktine ana ing plang kang tumancep ing kawasan Sendang Sani.

Dening crita versi Disdikpora Pati mangkene.

Ing sawijining dina, Sunan Bonang arep sowan ing Gunung Muria. Sunan Bonang arep ketemu karo Sunan Muria yaiku putrane muride Sunan Kalijaga. Sunan Bonang dikancani karo abdine loro. Amarga kahanan kang panas, rombongan mau ngelak lan sayah. Banjur, Sunan Bonang ngutus abdine mau nggolek banyu kanggo ngombe lan wudhu amarga wektu wis mlebu wayah dzuhur.

Abdine mau diparingi ancer-ancer supaya nggolek sumber ana ing sangisore wit gedhe. Kanggo nggampangake penggaweane para abdine, Sunan Bonang nyekeli abdine tongkat sakti kanggo dituncepake ing sangisore wit gedhe mau.

Abdine mau banjur lunga nggoleki wit gedhe kang diweling Sunan Bonang. Ora wetara suwe, wit mau ketemu. Abdine mau banjur nuncepake tongkate Sunan Bonang ana ing sangisore wit. Ajaib!!! Ana ing panggonan kuwi metu sumbere. Metu banyune. Banyu mili terus ora mandheg-mandheg. Mula, ora wetara suwe, panggonang sangisore wit mau dadi sendang.

Saking bungahe, para abdine Sunan Bonang lali karo welinge. Abdi loro mau banjur mudhun ing Sendang mau. Dheweke padha ngombe lan jeguran kanggo ngilangake rasa sumuk lan ngelak.

Sunan Bonang ngenteni para abdine ora bali-bali. Banjur piyambake ngluru para abdine mau. Suwene nggoleki para abdine mau, akhire ketemu. Sunan Bonang kaget ngerti tumindake para abdine.Para abdine lagi bungah jeguran tanpa eling marang gurune yaiku Sunan Bonang. Mula, Sunan Bonang duka. Sunan BOnang banjur ngutuk abdine loro mau dadi bulus. Ora suwe, abdine mau malih dadi bulus.

Bulus-bulus mau banjur ngaca ana ing sendang. Bulus-bulus mau kaget. Banjur nangis lan njaluk supaya Sunan Bonang mbalikake dheweke dadi manungsa maneh. Ananging, apa kan dingendikakake Sunan Bonang mau ora bisa dicabut maneh. Abdi kang malih dadi bulus mau akhire ora entuk melu sowan ing Muria. Sunan Bonang ngutus supaya bulus-bulus mau njaga sendang mau.

Sunan Bonang banjur ngendikan yen panggonan iku jenenge sendang sani. Sendang kang tegese sumber banyu. Sani tegese sisa.

Sabtu, 08 Oktober 2016

Mengenal Tembang Macapat "DURMA"

Sabtu, Oktober 08, 2016 3 Comments
Assalamu'alaikum, Sugeng enjang...
Kesempatan pagi disertai hujan ini, bu Linna akan mengupas tentang salah satu tembang macapat yang ada disalah satu film Indonesia yang fenomenal yaitu "Kuntilanak". Tembang macapat tersebut adalah Durma.

Durma menurut sumber https://jv.wikipedia.org/wiki/Durma menerangkan bahwa tembang tersebut memiliki watak yang galak dan berani. Durma berasal dari kata mundur dari ma lima. Ma lima itu adalah madat, madon, minum, main, dan maling. Madat yang berarti candu atau narkoba, madon adalah bermain perempuan, minum adalah mabuk, main adalah berjudi, dan maling yaitu mencuri. Kelima hal buruk tersebut harus dijauhi.Selain itu, dalam filosofi yang pernah saya bahas sebelumnya dalam artikel macapat-dalam-filosofi-kehidupan, durma bisa juga diartikan berderma. Berderma yaitu bersedekah.

Sedangkan untuk pathokannya, durma memiliki 7 baris yaitu 12a, 7i, 6a, 7a, 8i, 5a, 7i


Durma miturut  https://jv.wikipedia.org/wiki/Durma nerangake bilih tembang kuwi duweni watak galak lan wani. durma saka tembung mundur saka ma lima. Ma lima yaiku madat, madon, minum, main, lan maling. Durma ana ing filosofi tembang macapat kang nate dibahas uga duweni teges derma ateges sedekah.

Paugeran tembang durma yaiku guru gatra, guru lagu, lan guru wilangane kena diitung saka tuladha tembang durma ing ngisor iki.

Ingkang eling iku ngeling ana marang
sanak kadang kang lali
den nedya raharja
mangkono tindak ira
yen tan nggugu iya uwis
teka menenga
mung aja sok ngrasani

Miturut tembang ing dhuwur guru gatrane cacahe pitung larik (7) yaiku

12a

7i

6a

7a

8i

5a

7i

Tegese tembang durma ing dhuwur yaiku elinga iku eling marang sedulur kang kala-kala lali supaya karep urip tentrem, mangkono kang kudu ditindakake, yen ora gelem manut utawa percaya, ya uwis, menenga wae, nanging aja sok padha ngrasani.

Arti tembang durma di atas adalah ingatlah pada saudara yang terkadang lupa supaya bisa hidup tentram dan makmur, itulah yang harus dilakukan, tetapi jika tidak mau percaya, ya sudah, asal diam saja dan jangan sekali-kali membicarakan dari belakang.

Rabu, 05 Oktober 2016

Belajar dari Kemajuan Ilmu Pengetahuan dan Teknologi

Rabu, Oktober 05, 2016 2 Comments
Generasi muda sekarang pasti tak asing dengan yang namanya IT. Iya lah? Bahkan anak berumur 2 tahun saja sudah tak kagok memainkan smartphone milik orang tuanya. Termasuk jagoan kecilku yang berumur 4 tahun belajar dan bermain game lewat smartphone tanpa ada kesulitan. Namun, sebagai orang tua harus tetap memberi batasan-batasan. Tak bisa dipungkiri lagi hebatnya pengaruh kemajuan ilmu pengetahuan dan teknologi saat ini.


Sebagai seorang pendidik alias guru, aku pun tak mau kalah dengan anak-anak muda sekarang. Secara, aku pun belum terlalu tua dan masih tergolong muda yang bisa dijadikan teman oleh murid-muridku dan harus bisa menempatkan diri diantara pergaulan anak jaman sekarang. Apa sih yang bisa kulakukan demi kemajuan Indonesia dengan adanya perkembangan Ilmu Pengetahuan dan Teknologi?


Jawabannya adalah "Buanyaaaaak". Salah satunya adalah penerapan IT dalam proses pembelajaran di kelas maupun di luar kelas. Kebetulan sebagai seorang guru bahasa Jawa, aku pun harus membuat sesuatu yang menarik ditiap materi yang kusampaikan. Salah satunya adalah pemakaian media ataupun sumber belajar yang kekinian.


Apa sih contohnya? Bahasa Jawa sekarang ini sudah sedikit tergeser oleh bahasa lain. Orang Jawa sekarang bahkan lebih menganggap bahasa asing mudah dipelajari daripada bahasa Jawa. Untuk itu, aku memberi kemudahan bagi muridku dengan membuat sumber belajar yang bisa mereka akses dimanapun dan kapanpun mereka berada. Yup, sebuah blog. Blog itu aku tulis untuk kepentingan mengajar dan berbagi informasi lainnya. Materi-materi yang kutulis di blog tersebut bisa digunakan sebagai sumber belajar yang kekinian ditengah maraknya anak muda yang tak bisa lepas dari yang namanya gadget. Alih-alih bermain gadget, mereka bisa membuka blog untuk mencari tugas atau belajar.



Bermain gadget tak lepas dari pengaruh media sosial seperti facebook, BBM, Instagram, dan banyak lagi. Dengan maraknya medsos tersebut, aku pun tak mau ketinggalan dengan memanfaatkannya dalam pembelajaran. Melalui aktivitas murid berinteraksi sosial lewat facebook, mereka membuat geguritan (puisi Jawa) dan harus diposting ke facebook dengan hastag tertentu. Jadi, teknologi informasi yang lekat dengan anak muda sekarang ini pun bisa digunakan sebagai media pengumpulan tugas belajar. Memanfaatkan hobi anak bermain media sosial untuk mengirimkan tugas pun membuat mereka antusias.



Tak hanya itu, perkembangan IT mendorongku sebagai seorang guru untuk meningkatkan kompetensi dengan berinovasi dalam pembelajaran. Membuat media pembelajaran yang menarik adalah salah satunya. Media pembelajaran yang bisa membuat suasana kelas lebih hidup. Seperti penayangan film, presentasi power point dengan menyisipkan soal-soal yang bisa mereka kerjakan dan masih banyak lagi.









Generasi muda adalah aset kemajuan Indonesia. Untuk itu, sebagai seorang guru, kreatifitas memanfaatkan perkembangan teknologi dan informasi kulakukan lewat pembelajaran. Dengan pembelajaran yang menarik, inovatif, dan kekinian diharapkan tercipta para penerus bangsa yang akan memajukan Indonesia di era perkembangan ilmu pengetahuan dan teknologi yang pesat.

Senin, 19 September 2016

Tegese Sesanti "Ing Ngarsa Sung Tuladha, Ing Madya Mangun Karsa, Tut Wuri Handayani"

Senin, September 19, 2016 0 Comments

Sesanti Ing ngarsa sung tuladha, ing madya mangun karsa, tut wuri handayani panci ora asing maneh ing bebrayan tanah Jawi. Sesanti kang misuwur anggitanipun tokoh pendhidhikan Ki Hajar Dewantara kuwi duweni tegea utawa makna kang bisa dadi pitutur kang becik tumprap kita minangka rakyat Indonesia.

Miturut buku "Semiotika Jawa", anggitane M. Hariwijaya, nerangake bilih Ki Hajar Dewantara ngrumusake pikiran babagan pendhidhikan udakara taun 1930 M.

Piyambake kuwi hafiz Al - qur'an lan dadi mentri pendhidhikan nalika jaman Presiden Soekarno.

Dening teges utawa makna sesanti Ing ngarsa sung tuladha yaiku pemimpin kang manggon ana ing pangarepan wajib aweh pitutur lan patuladhan.

Tegese Ing madya mangun karsa yaiku dene manggon ana ing tengah-tengah, kudu bisa ngrumusake ancas uga cita-cita kang dadi kekarepan bangsa.

Tegese Tut wuri handayani yaiku dene ana ing mburi, duweni tugas motivasi supaya kekarepan bangsa bisa kaleksanan.

Kuwi kang bisa kababar saka sesanti "ing ngarsa sung tuladha, ing madya mangun karsa, tut wuri handayani" miturut buku " Semiotika Jawa".


Rabu, 14 September 2016

Lomba Best Practice Kepala Sekolah Dan Pengawas 2016

Rabu, September 14, 2016 0 Comments


Sugeng enjang...
Mau berbagi info lagi terkait lomba. Kali ini lomba ditujukan bagi Kepala Sekolah dan Pengawas. Lomba berupa penulisan Best Practice.



Informasi terkait lomba ini saya dapatkan dari situs resmi kemdikbud yaitu www.kemdikbud.go.id. Peserta lomba adalah Kepala Sekolah dan Pengawas jenjang Pendidikab Dasar dan Menengah.

Syaratnya cukup simpel yaitu :
1. Menjabat minim 2th
2. Tidak sedang dialih tugaskan.
3. D4 atau S1
4. Mempunyai NUPTK
5. Mempunyai sertifikat pendidik
6. Tidak pernah menerima hukuman
7. Karya belum pernah memenangkan lomba
8. Berusia maksimal 57 tahun

Untuk syarat-syarat lebih lanjut bisa membaca brosurnya atau kunjungi laman www.kemdikbud.go.id



Hadiah yang ditawarkan banyak. Untuk juara pertama 20jt, kedua 17,5njt, ketiga 15jt. Ketiga kategori pemenang akan menerima tambahan hadiah berupa laptop.

Deadline lomba pada akhir bulan Oktober. Mangga bapak/ibu kepsek dan pengawas se-Indonesia yang mau berpartisipasi. Semoga beruntung.

Source: www.kemdikbud.go.id

Minggu, 11 September 2016

LOMBA CIPTA PUISI INDONESIA DAN JAWA

Minggu, September 11, 2016 0 Comments


Sugeng siyang... Kali ini mau berbagi info lagi tentang lomba cipta puisi Indonesia dan Jawa. Lomba diadakan oleh Balai Bahasa Jawa Tengah.

Lomba ini tidak seperti lomba lain yang mengirimkan naskah. Namun, lomba ini mewajibkan peserta untuk mencipta puisinya ditempat lomba pada hari H.



Lomba akan diadakan pada bulan ini yaitu 25 September 2016. Lomba bertempat di Pendopo Pengayoman Temanggung.

Juri lomba berasal dari tiga profesi yaitu sastrawan, akademisi, dan media. Untuk hadiah pun tak terlalu kecil. Ditiap kategori yaitu puisi Indonesia dan Jawa akan diberikan hadiah yang sama. Pajak hadiah ditanggung pemenang.



Untuk juara 1 mendapat uang sebesar 2jt, juara 2 mendapat 1,5 jt. Juara ketiga 1 jt. Namun, pengumuman lomba tak langsung diumumkan dihari yang sama. Pengumuman akan diumumkan pada awal November.

Demikian info dari saya. Selamat berpartisipasi.

Kamis, 08 September 2016

Kongres Bahasa Jawa 2016

Kamis, September 08, 2016 0 Comments
Assalamu'alaikum... Sugeng Enjang... lamaaaa memang saya tidak ngepost ke blog  kesibukan dan kondisi tubuh yang sedang hamil.

Kali ini akan berbagi informasi tentang "Kongres Basa Jawa". Kongres akan diadakan di Universitas Negeri Semarang. Untuk pendaftaran peserta cukup mudah. Syaratnya  yaitu cukup mengirimkan uneg-uneg mengenai basa Jawa dan dikirim ke email panitia.

Dalam kongres juga akan menerbitkan kumpulan geguritan dan cerkak. Geguritan yang dikirim paling banyak sebayak 5 karya, sedangkan cerkak 2 karya.



Untuk info lebih lanjut bisa membaca brosur yang telah diedarkan oleh panitia kongres.

Rabu, 07 September 2016

Geguritan Tema Hari Pahlawan

Rabu, September 07, 2016 0 Comments
Ksatria Negriku


Tumetesing waspamu
Milining ludiramu
Ora bakal muspra
Apa maneh sia-sia

Adus kringet bela pertiwi
Kok terjang tanpa rasa keder
Mung kanggo mulyaning negri iki




Ksatria negriku
Gumregah tanpa owah
Ksatria pinunjul kang gagah


Cluwak, 3 September 2016
Mu'linnatus Sa'dah, S. Pd

Senin, 28 Maret 2016

Naskah Pidato Bahasa Jawa Tema Hari Pendidikan

Senin, Maret 28, 2016 1 Comments
Assalamu'alaikum pembaca sinaujawa.com. Sudah hampir 2 bulan tak nulis artikel di blog ini karena lagi mabuk (Alhamdulillah nyidam, hamil anak kedua). Kali ini mau berbagi naskah pidato tema hari pendidikan. Tema hardiknas tak melulu harus membahas tentang seluk beluk sejarahnya kan?

Bu Linna akan berbagi naskah pidato tentang "Pendhidhikan Bahasa Jawa Tumprap Generasi Mudha". Berikut naskahnya..


Jumat, 05 Februari 2016

Handphone

Jumat, Februari 05, 2016 0 Comments
Jaman modern kaya saiki beda adoh jaman cilikanku mbiyen. Jaman cilikanku sekitar tahun 90-an, aku ora kenal sing jenenge komputer apa meneh gadget. Kenal komputer wae nalika aku SMP. Jaman cilikanku, dolanane ora kaya jaman bocah cilik saiki.

Aku lan kanca-kancaku senengane dolanan delikan, betengan, karet, pasaran, lan dolanan-dolanan tradhisional liyane. Beda karo jaman saiki. Bocah cilik wis cekelane handphone. Aku wae nyekel handphone nalika lulus SMA udakara tahun 2005. Iya maklum, aku iki anake wong pas-pasan. Ditumbasna handphone supaya bisa komunikasi nalika aku kuliah ana ing Semarang.



Bocah saiki wayahe sinau wae cekelane handphone. Ana ing njero kamar jare sinau jebul ing ngisor buku ana handphone lagi update status "Belajar dulu ah.. Moga dapat nilai bagus." Hmmm pamitan karo wong tuwa sinau, jebul malah update status. Sing lucu maneh, bocah-bocah saiki sekolah ndablege ora umum. Ana ing sekolahan jelas ana peraturan ora entuk nggawa handphone. Ananging, ora sithik sing ndelik-ndelik nggawa handphone.

Akale uga akeh banget. Handphone mboh didelikake ing ngendi iku isih dadi pitakonanku nganti saiki. Lha piye arep ngrupyuk, bocah saking cerdike oleh ndelikake handphone. Kadang aku kudu ngguyu. Jam-jam pelajaran isa-isa wae bocah-bocah padha upload foto lan update status. Ora eling apa kepriye yen gurune ana kang dadi kancane. Bocah kang disindir mau iya gur ngguya-ngguyu tok. Iku ora mung bocah siji loro sing update utawa upload foto nalika jam sekolah, ananging akeh banget.

Pancen jamane wis beda. Nek jamanku sekolah biyen, paling ngrupyukan bapak-ibu guru nalika jam sekolah gur masalah seragam. Handphone wae mung siji loro sing duwe. Durung ana facebook, BBM, watchup lan liya-liyane. Anane mung friendster, iku wae mung bisa dibuka ana ing warnet nyambi-nyambi pas nggarap tugas sekolah.

Kamis, 21 Januari 2016

TERORIS

Kamis, Januari 21, 2016 1 Comments

Akhir-akhir iki lagi panas mbahas bab teroris. Kang nembe wae yaiku teror kang dilakoni karo teroris yaiku ana ing kafe kopi Starbuck ing Sarinah Thamrin. Yen dilamun sediluk, bom  iki narik kawigaten. Apane sing narik? Sing narik yaiku tanggapan saka wong-wong. Wiwit settingan lah, terorise iku kurang koordinasi, mbahas wong selfi nalika ana teror, polisi ganteng lan sapanunggale. Hmmmm, menawa panci jamane wis beda.

Apa ta bedane? Jaman canggih iki kang dolanan media sosial kaya pacebook, twiteer, apa waceup akeh nganggo banget. Dadi kang kudune teror iku nggawe geger lan wedi, karo bebrayan internet utawa jeneng kerene netizen malah dadi guyonan. Ana wae kang nggawe meme lucu kang ana gandheng cenenge bom Thamrin wingi.

Beda jamane Bom Bali, Oooo jajal ana sing nggawe guyon, mesti bakal direbut haters. Kenapa bakal direbut haters? Lha iya, wong bom Bali kuwi korbane akeh banget saka rakyat sipil. Dening bom Thamrin wingi akeh saka pelakune dhewe. Ananging, kabeh kuwi padha-padha musibah tumprap rakyat Indonesia.



Ngomong bab teror, aku iki nek tak lamun uga kerep neror lho? Ananging, aku iku neror bab kabecikan lho bro. Tuladhane ya? Aku iki guru ana ing salah sawijining SMP. Yen guru biasane kan maringi tugas karo muride ta? Nah, yen ana sing durung ngumpulke tugas mesti tak tagihi terus. Jare muridku, "Bu Linna iku neror terus kok."

Teror liyane tuladhane ana ing omah. Anakku lanang iku paling angel nek dikon adus. Adus nek ora lega ... uh, ora bakal gelem. Mesti saben sore anakku kuwi yen lagi dolanan karo kanca-kancane, sediluk-sediluk tak teror. Terore piye? "Le, ayo pakpung wis sore!" mangkono terorku. Ananging aku iki ora klebu anggota ISIS lho. Aku gur klebu anggota BUCIS yaiku IBU-IBU CRIWIS. Hehhehehehhehehe....






Rabu, 06 Januari 2016

Cerkak "Parmin lan Monggo"

Rabu, Januari 06, 2016 0 Comments
Ing sawijining dina, Parmin dolan menyang omahe kancane Bejo. Bejo kuwi kanca kenthele PArmin. Wong loro wis padha janjian arep dolanan layangan ing lapangan. Numpak pit alon-alon, Parmin ora krasa wis tekan ngarep omahe Bejo.

Ora kaya padatane, omahe Bejo sepi, "Hmmm... Lha kok kaya kuburan ngene, sepine ra umum." batin si Parmin. Parmin banjur mlaku tekan ngarep lawang omahe Bejo.
"Assalamu'alaikum, Jo.... Bejo." Parmin bengok-bengok ngundang Bejo. Ora ana wong nyauri, ananging Parmin krungu swara watuke Bejo.



"Jo.... Bejo..... Bejo...." Parmin mbengok maneh.
"Monggo... monggo ..." Akhire Bejo semaur. Let suwe ngenteni ing ngarep lawang, lawang ora gage dibuka. Ananging, Parmin krungu Bejo isih mbengok muni mangga.
"Hmmm, apa aku langsung mlebu dhewe ya?" batin Parmin. Parmin banjur mbuka lawang omahe Parmin karo ngomong, "Jo, aku mlebu lho, lawangmu tak buka."
"Monggo... monggo..." Bengokane Bejo.
Parmin mlebu ing omahe Bejo. Isih katon sepi. Ananging krungu swarane Bejo kang isih bengok-bengok muni mangga. "O.... wong sedeng tenan bocah iki, aku wis mlebu omah kok isih muni mongga-monggo." Parmin ngomong karo ngepruk gegere Bejo. Bejo kang dikepruk kaget.
"Lho, kapan kowe tekan kene Min?" pitakonanae Bejo bingung campur kaget. Parmin kang ditakoni uga melu bingung.
"Lhadalah Jo... Jo, lha kowe sing ngongkon aku mlebu mau. Aku ki wis neng ngarep omahmu suwe."
"Kapan aku ngongkon mlebu?" Bejo isih bingung.
"Lha, kowe mau nyauri salamku. Mangga... mangga. Banjur aku ngomong nek mbok kon mlebu, kowe uga nyauri mangga... mangga. Ya aku langsung mlebu wae." Parmin nerangna karo nirokake swarane Bejo.
"Oalah Min, aku iki mau ora krungu kowe teka. Aku mau bengok-bengok amarga ana kewan monggo iki lho pirang-pirang." Bejo ngomong karo ndelengake kewan monggo limang iji ing pluruhan kang dicekeli.
Parmin kang ndeleng kewan monggo mau mlongo sedela lan banjur ngguyu kemekelen. Wong loro pungkasan padha ngguyu bareng. "Eaalah, mung gara-gara monggo ta iki."
"Haaaa....haaaa...haaaaa"


Dening: Mu'linnatus Sa'dah, S.Pd

Cluwak, 6 Januari 2016

Selasa, 05 Januari 2016

Cerkak "Gara-gara Bangjo"

Selasa, Januari 05, 2016 0 Comments
Nalika kuwi wayah preinan sekolah. Tasya lunga ing omahe simbahe kang manggon ana ing kutha Kudus. Tasya minangka bocah kang wiwit cilik lair lan urip ing Jakarta, dadi dheweke ora patiya bisa basa Jawa.

Ing sawijining dina, Tasya mulih tuku bakso. Tekan omah ditakoni karo bu like.
"Dari mana Sya?" pitakonane bu lik. 
"Beli bakso lik, tapi baksonya kurang joss. Kurang maknyuss."
"Lha, tumbase ing ngendi?" bu lik takon karo penasaran.
"Itu lho bu lik dekat perempatan."
"Ooooo... bangjo itu ya?"
"Bukan...."
"Lha terus ing ngendi?" bu lik isih penasaran,
"Yang jelas bukan bakso bangjo. Tasya belinya itu dekat lampu merah sebelah balai desa."
"Lha iya kan betul. Bu lik tadi bilang bakso dekat bangjo."
"Bukan bangjo bu lik, Tasya lupa nama si abang penjual baksonya." Tasya isih ngenyel.
"Tasya sayang, bangjo kuwi abang ijo alias lampu merah."
"Oalah, Tasya nggak paham maksud bu lik tadi. Tasya kira bangjo itu namanya si abang penjual bakso. Hehehehe...."

Pungkasane wong loro ngguyu bareng nalika Tasya wis mudeng karepe bu lik yen bangjo kuwi lampu merah.